Over ons leder

 

 

Het is best moeilijk om vanop afstand een tas te kiezen, de verschillende soorten leer maken je keuze vast niet eenvoudiger. We hebben dan ook een setje met stalen dat we graag naar je opsturen. Zo kan je het leer al eens voelen en helpt het je mogelijk bij het maken van je keuze.

We hebben verschillende soorten leer. Ieder met zijn eigen karakteristieken, kleuren, stevigheid,…

Een overzicht;

 

Classic

Een soepel buffelleder waarbij de nerf goed zichtbaar is. Gedeeltelijk plantaardig en gedeeltelijk met chroom gelooid.
Dit leder gebruiken we al van dag 1 en wordt mooier met de jaren. Weinig onderhoud, veel karakter!

De huiden zijn afgewerkt met Aniline; dit betekent dat ze door en door gekleurd zijn waardoor de poriën nog steeds goed zichtbaar zijn. Er ligt, met andere woorden, geen ‘laagje’ op de huid en hierdoor blijft zijn oorspronkelijke uitstraling behouden.
Vaak zie je bij beschadigingen op tassen (bijvoorbeeld de hoeken aan de onderkant door het schuren op de grond) een andere ondergrond doorkomen en lijkt het alsof er een laagje over het leer is geplakt. Dat heb je bij een door en door kleuring zoals ons Classic leder dus niet.
De toplaag krijgt ook nog een speciale wax.

Doordat het oppervlak vrijwel onbewerkt blijft, komen alleen de mooiste huiden in aanmerking. Verwondingen, beten van ongedierte en dergelijke zal je niet snel terugvinden op deze huiden. Dit soort ‘foutloze’ huiden zijn best bijzonder! Er zijn dan ook wel eens huiden die niet de stempel van foutloos krijgen. Vaak gaat het maar om een erg kleine afwijking; een klein vlekje of krasje ergens op de 4m2 grote huid. Helaas worden deze huiden toch afgekeurd en zijn niet meer geschikt…
We hebben er, in het kader van meer duurzaamheid, dan ook voor gekozen om zoveel mogelijk met deze huiden te werken. Om ze niet verloren te laten gaan. En omdat wij ze uiteindelijk toch versnijden voor het maken van tassen, waardoor er van die ‘afwijking’ geen sprake meer is.
Dat onze tassen hierdoor een duurzamer karakter hebben, vinden we een enorm pluspunt.

Qua onderhoud heeft dit leer niet veel nodig. Ikzelf heb mijn tassen in dit leer nog nooit behandeld. Ze worden mooier met de jaren en heerlijk soepel!
Mocht je het leer toch wat extra bescherming of voeding willen geven, dan adviseren we om ledercreme te gebruiken. Je zou dit (half-)jaarlijks kunnen herhalen om zo een mooie beschermlaag te creëren. Je tas is dan wat beter bestand tegen krassen, vlekken en water.

Ons Classic leder is er in verschillende kleuren. Roestbruin en zwart is altijd voorradig. Daarnaast hebben we soms ook andere kleuren in ons atelier. Vraag er gerust naar, mocht je een keer wat anders willen!

 

 

 

Momenteel voorradig; Rust, zwart, olijf
Laatste huid; Old pink

 

 

 

Deluxe

Ons Deluxe leder is net iets stugger dan ons Classic leder. Het zit qua soepelheid precies tussen Classic en tuigleer in. Dit leder kies je wanneer je de vorm van je tas beter behouden wil hebben.

* Momenteel is ons Deluxe leder in de kleur rust niet verkrijgbaar. We hebben een alternatief, maar dit leder is iets soepeler.
De print is wat grover en het leer voelt meer gewaxt aan. Als je een tas met meer stevigheid wil, kan je ervoor kiezen een voering in varkenssuede te voorzien.

Momenteel voorradig: Rust, zwart, olijf (redelijk donker van kleur)

Tuigleer

Waar de bovenstaande leersoorten ook met chroom gelooid zijn, is ons tuigleer (hoofdzakelijk) plantaardig gelooid. Dit betekent dat er enkel plantaardige looistoffen zijn gebruikt om de huid te behandelen.
Een plantaardige looiing zorgt er ook voor dat dit leer zijn stevigheid behoudt, in de zin van ‘niet soepel’.

We hebben tuigleer in een ‘naturel’ versie; dit leder is 100% plantaardig gelooid. De kleur verandert met het gebruik van nude naar licht cognac/amber door het zonlicht. Het is een natuurlijk leer, dat echt gaat leven. Kies je voor een tas in dit leer, dan zorgen we dat deze hier vertrekt met een laagje ledercreme(Rapide) zodat je tas beter beschermd is tegen vocht en vlekken. Als je wil, kan je dit eens in de zoveel tijd herhalen.
Dit leer is ook uitermate geschikt voor leather carving, of om zelf te kleuren.

Daarnaast hebben we ook gekleurd tuigleer. Een zwarte en lichtbruine variant is meestal altijd voorradig.

Verder ook tuigleer met een kroko-print. 

 

 

 

 

Momenteel voorradig; zwart, lichtbruin, groen, grijs, turquoise (donker), rood, oranje, legergroen (donker), geel (zacht oker).

Naturel tuigleer, dit is onbehandeld leder en geschikt voor laather carving (tekenen in leer). Dit leer moet je nadien enkele keren goed invetten met ledercreme om het tegen vlekken en vocht te beschermen. 

 

 

Vanop afstand is het ongetwijfeld moeilijk kiezen. Hieronder zie je de verschillende soorten nog even op een rijtje.

Classic = 1.3 – 1.5 mm
Deluxe = 1.5 – 2 mm
Tuigleer = 2.5 – 4 mm