Over ons leder

 

 

Het is best moeilijk om vanop afstand een tas te kiezen, de verschillende soorten leer maken je keuze vast niet eenvoudiger. We hebben dan ook een setje met stalen dat we graag naar je opsturen. Zo kan je het leer al eens voelen en helpt het je mogelijk bij het maken van je keuze. Op de dag van de workshop neem je dan de staaltjes mee terug.

We hebben verschillende soorten leer. Ieder met zijn eigen karakteristieken, kleuren, stevigheid,…

De kleuren proberen we zo goed mogelijk weer te geven maar door de lichtinval kan de kleur er in het echt anders uitzien. Het is heel moeilijk om een realistisch beeld van de kleuren online weer te geven.
Verder is het ook zo dat iedere batch een kleurverschil kan hebben.
Niet zeker van de kleur? Spring binnen in ons atelier of vraag enkele staaltjes aan.

Een overzicht;

 

Classic

 

Een soepel buffelleder waarbij de nerf goed zichtbaar is. 
Dit leder gebruiken we al van dag 1 en wordt mooier met de jaren. Weinig onderhoud, veel karakter!

De huiden zijn afgewerkt met Aniline; dit betekent dat ze door en door gekleurd zijn waardoor de poriën nog steeds goed zichtbaar zijn. Er ligt, met andere woorden, geen ‘laagje’ op de huid en hierdoor blijft zijn oorspronkelijke uitstraling behouden.
Vaak zie je bij beschadigingen op tassen (bijvoorbeeld de hoeken aan de onderkant door het schuren op de grond) een andere ondergrond doorkomen en lijkt het alsof er een laagje over het leer is geplakt. Dat heb je bij een door en door kleuring zoals ons Classic leder dus niet.
Het leer krijgt ook nog een speciale wax laag met matte finish.

Doordat het oppervlak vrijwel onbewerkt blijft, komen alleen de mooiste huiden in aanmerking. Verwondingen, beten van ongedierte en dergelijke zal je niet snel terugvinden op deze huiden. Dit soort ‘foutloze’ huiden zijn best bijzonder! Er zijn dan ook wel eens huiden die niet de stempel van foutloos krijgen. Vaak gaat het maar om een erg kleine afwijking; een klein vlekje of krasje ergens op de 4m2 grote huid. Helaas worden deze huiden toch afgekeurd en zijn niet meer geschikt…
We hebben er, in het kader van meer duurzaamheid, dan ook voor gekozen om zoveel mogelijk met deze huiden te werken. Om ze niet verloren te laten gaan. En omdat wij ze uiteindelijk toch versnijden voor het maken van tassen, waardoor er van die ‘afwijking’ geen sprake meer is.
Dat onze tassen hierdoor een duurzamer karakter hebben, vinden we een enorm pluspunt.

Qua onderhoud heeft dit leer niet veel nodig. Ikzelf heb mijn tassen in dit leer nog nooit behandeld. Ze worden mooier met de jaren en heerlijk soepel!
Mocht je het leer toch wat extra bescherming of voeding willen geven, dan adviseren we om ledercreme te gebruiken. Je zou dit (half-)jaarlijks kunnen herhalen om zo een mooie beschermlaag te creëren. Je tas is dan wat beter bestand tegen krassen, vlekken en water.

– Het leer is tussen de 1.3 en 1.5 mm dik.
– Chroom looiing
– Geproduceerd onder het LWG label.
– Beschikbaar in verschillende kleuren: Momenteel voorradig; Rust, Nordic blue, Taupe, Zwart, Olijf, Picante & Beige + Desert (NIEUW!)

Er is tijdelijk ook donkerblauw leder beschikbaar, runderhuid, semi-aniline. Door en door gekleurd, maar met een lichte beschermlaag. Deze huid valt heel soepel!

 

Deluxe

Net zoals ons ‘classic’ leder gaat het om een soepel buffelleder waarbij de nerf goed zichtbaar is. 
Ook dit leder gebruiken we van dag 1 en wordt mooier met de jaren. Weinig onderhoud, veel karakter! Ons Deluxe leder is net iets stugger dan ons Classic leder. Maar wel nog zeer soepel. Concreet betekent dit dat een Annekestas of Shopper in dit materiaal redelijk goed recht blijft staan, waar dezelfde tas in ‘classic’ leder in zal zakken.

– Het leer is tussen de 1.2 en 1.4 mm dik, zijn eveneens met aniline gekleurd en hebben een matte look.
– Gedeeltelijk plantaardig en gedeeltelijk met chroom gelooid.
– Geproduceerd onder het LWG label. 
– Beschikbaar in verschillende kleuren: Momenteel voorradig: Whiskey, Tan, Mud & zwart

 

 

Tuigleer

 Waar de bovenstaande leersoorten ook met chroom gelooid zijn, is ons tuigleer (hoofdzakelijk) plantaardig gelooid. Dit betekent dat er enkel plantaardige looistoffen zijn gebruikt om de huid te behandelen.
Een plantaardige looiing zorgt er ook voor dat dit leer zijn stevigheid behoudt, in de zin van ‘niet soepel’.

-> Tuigleer is wat pittiger om te naaien. Bij artrose in je vingers kies je beter voor een andere leersoort. 

.

 

Essential Tuigleer

– Het leer is tussen de 2.4 en 2.6 mm dik, zijn eveneens met aniline gekleurd en hebben een geoliede en gewaxte look.
– Volledig plantaardig gelooid.
– Geproduceerd onder het LWG label.
– Beschikbaar in verschillende kleuren.

Momenteel voorradig; zwart, donkerbruin, saddle & nude

 

Plantaardig gelooid tuigleer verkleurt met de tijd door zonlicht, het gebruik… Vaak wordt de kleur donkerder en minder fel (vaal). 

 

Mambo Tuigleer

Verder hebben we ook tuigleer met een print. Het gaat hierbij om runder-tuigleer met een print. Dus geen echt krokodillenleer 😉 

Mambo; Enkel te krijgen in zwart en cognac. 

 

Tuigleer ‘naturel’

Dit leder is 100% plantaardig gelooid. De kleur verandert met het gebruik van nude naar licht cognac/amber door het zonlicht. Dit leer gaat echt leven en wordt veel mooier met het gebruik. Kies je voor een tas in dit leer, dan zorgen we dat deze hier vertrekt met een laagje ledercreme(Rapide) zodat je tas beter beschermd is tegen vocht en vlekken. Als je wil, dit kan je best eens in de zoveel tijd herhalen.
Dit leer is ook uitermate geschikt voor leather carving en om zelf te kleuren

Door de lichtinval kan de kleur er in het echt anders uitzien. Het is heel moeilijk om een realistisch beeld van de kleuren online weer te geven.
Verder is het ook zo dat iedere batch een kleurverschil kan hebben. Niet zeker van de kleur? Spring binnen in ons atelier of vraag enkele staaltjes aan. 

Kom je er niet uit? Geef me een belletje, spring even binnen in ons atelier of vraag enkele staaltjes op.