Oxford Satchel ‘MeRi’

De tuigleren tassen zijn er al een tijdje maar ik durfde het nog niet aan om ze tijdens een workshop in elkaar te zetten. De technieken zijn helemaal anders dan bij de ‘soepele’ tassen. Je vertrekt vanuit een lap plantaardig gelooid tuigleer. Naast het aftekenen en timmeren van de gaatjes moeten de randen gepolijst worden, achterkanten geschalmd en alles moet ook precies kloppen want anders zit de tas niet recht in elkaar. En dat is erg vervelend, ik spreek uit ervaring… Sommige tassen heb ik tot 3 keer toe opnieuw in elkaar moeten zetten alvorens ze ‘klopte’. Niet zo simpel dus. Maar ook de nieuwe ambachtelijke technieken waarbij je nog meer met je handen moet werken, heerlijk!, en met het kleuren had ik nog niet zo veel ervaring.
Gelukkig had ik een testpanel dat maar wat graag deze uitdaging aan wilde gaan. Ria en Merel (moeder en dochter) hebben in februari 2019 deze tas voor het eerst in elkaar gezet. En daar was ik super blij mee! Merel heeft immers wél ervaring met het verven van leer. Ze werkt namelijk in de winkel waar ik mijn materialen haal. Hieronder kan je ze aan het werk zien. 
De resultaten mogen er ook zeker zijn! Het zijn echt 2 leuke tassen geworden, ieder met een eigen karakter!

Je kan het leer kleuren in een kleur naar keuze. De penseelstreken of beweging van het sponsje tijdens het kleuren zorgen voor een authentieke look.
In het tuigleer zou je ook een tekening of tekst kunnen ‘carven’. Kijk maar eens op Pinterest voor wat inspiratie. Via ‘leather carving’ zal je vast wat leuks vinden. Enige handigheid in tekenen is wel een vereiste hiervoor. 

 

Afmetingen: (LxDxH): 28 x 8 x 21 voor het grote vak en 22 x 3 x 15 voor het kleine vak
Kleur: Je start met een lap plantaardig gelooid leer die je zelf kan kleuren in een kleur naar keuze. Na het kleuren brengen we een vernislaagje aan zodat de kleur mooi blijft. Je kan er ook voor kiezen de ‘natuurlijke look’ te behouden en enkel een vernislaagje aan te brengen. Dit ziet er dan uit zoals de Mini Saddle Bag
Prijs: € 205 
Duur: Ca. 12 uur, afhankelijk van de gekozen afwerking. Deze workshop wordt verspreid over 2 weekenddagen.
Inclusief: Plantaardig gelooid leder, schouderband (al dan niet verstelbaar), verf, draaisluiting & Lunch indien je een hele dag komt

Let op! Voor deze tas worden er speciale weekends gereserveerd. Je vindt ze terug onder ‘Tuigleren tassen’ in de agenda

Hierboven enkele foto’s van de verschillende stappen om de tuigleren tassen in elkaar te zetten. 
Je krijgt de verschillende lappen leer die nodig zijn om je tas in elkaar te zetten uitgesneden en klaar om te bewerken. Als eerste wordt het leer gekleurd, indien je dit zou willen. Daarna voorzien we je lappen met een beschermlaagje zodat de tas wat beter beschermd is. Vervolgens schalmen we aan de achterkant wat leder weg zodat de delen die op elkaar genaaid moeten worden niet te dik worden. Waar nodig kunnen er al randen gepolijst worden zodat de zijkant beschermd is. We markeren ook de lijnen waar er gaatjes getimmerd moeten worden om ze daarna te timmeren met naaitanden en een hamer. Als alle gaatjes zijn voorbereid kunnen we met naald en draad aan de slag om alle onderdelen in elkaar te zetten.
Er zijn verschillende kleuren garen, maar niet voor iedere verfkleur is er een overeenkomstige draad. Hier hou je best rekening mee bij het kiezen van je kleuren. Garen hebben we in zwart, wit, beige, lichtbruin en donkerbruin.