Creatief met leer

 

Inmiddels hebben we verschillende leuke DIY pakketjes uitgewerkt met plantaardig gelooid tuigleer. Daar kan je zoveel leuke dingen mee doen! 

 

Hieronder de handleiding om je eigen tuigleren hartjes te maken. Ze zijn erg mooi in hun eenvoud, maar je kan ze ook voorzien van een tekst of afbeelding dmv leather carving (even naar beneden scrollen). 
We hebben deze techniek vereenvoudigd zodat je met een minimum aan materiaal thuis aan de slag kan gaan.
Het is erg leuk om kinderen in hun eigen handschrift een boodschap te laten schrijven. Dat hoeft heus niet perfect, hoe schever hoe leuker!
Je zou de hartjes ook kunnen verven of met stiften versieren! Hiervan vind je enkele voorbeeldjes onderaan.

 

Leren hartjes in elkaar zetten

1. Je vouwt het leer met de gaatjes op elkaar in de vorm van een hartje.
Let erop dat de ‘mooie’ kant van het leer aan de buitenkant zit. 

2. Plaats de bus (niet de schroef) aan de achterkant van het leer en stop hem door het gaatje. Zorg dat je ook het touwtje ertussen plaatst. Leg het andere uiteinde van het leertje er weer bovenop

3. Schroef het schroefje op de bus, met de leertjes en het touwtje ertussen. 

4. Je hartje is bijna klaar! Enkel de onderkant moet nog een beetje gekneed worden zodat het een echte hartjes-vorm krijgt.
Nog een knoopje in het touwtje en jouw hartje is klaar ♡

leather carving

Je kan plantaardig gelooid tuigleer voorzien van een persoonlijke boodschap of een leuke tekening. Voor de tekenaars en handletter-helden onder ons gaat dat ongetwijfeld probleemloos. Maar ook als je niet zo’n vlotte pols hebt, kan je een waar kunstwerk maken. Gebruik gerust een voorbeeldje, print het uit en kalkeer het op het leer. Zorg er dan wel voor dat je afbeelding een paar millimeter smaller is dan het leer (afhankelijk van het door jou bestelde pakket, zit er hiervoor een oefenblaadje in het zakje). Hieronder laten we je zien hoe je dat doet.

Geen voorbeeldje nodig? Dan ga je hetzelfde te werk, alleen dan zonder papier. Je tekent dan rechtstreeks op het plastic. Of als je een embossing-pen of leather carving pen hebt, rechtstreeks op het leer. 
Een breipriem kan ook prima!

 

1. Voorbereiding van het leert: Maak het leer vochtig in een bakje water of houd het kort onder de kraan – vijf seconden is voldoende. Hoe natter het leer, hoe gemakkelijker je kunt tekenen of stempelen.

2. Doordruk-plasticje: Plaats het proefleertje op een snijmat of onderlegger en leg het doordruk-plasticje erop. Plak het aan de zijkanten met schilderstape of plakband
Tip: Begin aan een zijkant van het plasticje en niet in het midden.

 

3. Plaatsing van je ontwerp: Bevestig je ontwerp van papier op het doordruk-plasticje, precies boven het leertje.

4. Overzetten van het Ontwerp: Gebruik een gewone pen om de afbeelding op het proefstukje van papier over te trekken. Varieer in de druk op de pen om verschillende dieptes in het leer te creëren. Voel hoeveel druk je moet uitoefenen op het leer en ontdek hoe fijn de details kunnen zijn. Het plasticje voorkomt dat de inkt van de pen doordrukt op het leer.

Zodra je klaar bent met het overtrekken, verwijder je het papier en kijk je onder het plastic. Ben je tevreden met het resultaat? Geweldig!

Wil je de lijnen nog dieper laten indrukken? Oefen dan extra druk uit op het plastic om duidelijkere lijnen te creëren. 

plantaardig gelooid tuigleer

in alle kleuren van de regenboog

 

 

Zie jij het liever allemaal wat kleurrijker? Dan kan je het leer ook verven!
In ons atelier werken we daarvoor met speciale leerverf van Angelus, maar we hebben gedacht aan materiaal dat jullie vast wel in de kast hebben liggen; Waterverf of stiften gaan namelijk ook prima 😉
Hoe feller, hoe beter je de kleur gaat zien!

Plakaatverf gaat craqueleren, dat zie je een beetje op het 3de hartje… 

 

Deel gerust jouw resultaten via sociale media! We zijn erg benieuwd naar jullie kunstwerkjes 😍
(Vergeet ons niet te taggen @iepdeszign)
Via de mail kan natuurlijk ook ibi@iep-deszign.com

Veel succes, en vooral heel veel plezier!!

Liefs,
Ibi